Innertemperatur för Rostbiff

Att steka och grilla rostbiff är en riktig hit!  Rostbiff är himla gott och väldigt enkelt att steka i ugnen eller grilla rostbiff på låg värme. Själv så föredrar jag att steka rostbiff i ugnen. Oavsett vad så är det viktigt att veta vilken stektemperatur och innertemperatur som behövs för att få medium, rare, blodigt, well done, välstekt osv. 

Håll koll på vilken innertemperatur som gäller för just det köttet du ska ha. Om du vill få en Rostbiff att vara blodig så behöver den komma upp i 55 grader celcius. Vill du att den ska vara så kallat medium så bör du få köttets innertemperatur till 60 grader celsius istället. Som du ser så är skillnaden väldigt liten, vilket gör att du måste ha koll hela tiden. Vill du ha din Rostbiff well done (välstekt) så är det 70 grader celsius som krävs.

Tänk på att köttets innertemperatur stiger en aning även när du tagit av köttet från grillen eller ugnen, därför kan det vara bra att du (om du tillagar rostbiffen i ugn) tar ut den när den exempelvis nått 53-55 °C om du vill att den skall vara medium. Om du vill ha en blodig rostbiff så kan du ta ut den vid 50°C ungefär. Graderna kan variera lite men detta kan du se om “cirka-riktlinjer”.

Sammanställning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla Rostbiff:

Blodigt 55 °C

Medium 60 °C

Välstekt 70 °C

För fler stekgrader och innertemperaturer, besök sidan för nötkött. Vi på stekguiden.se tillhandahåller sveriges största sida som handlar om innertemperaturer, stekgrader för dig som är köttälskare eller helt enkelt bara vill bli bättre på att tillaga allt från rostbiff till oxfilé, ryggbiff, flankstek, fläskytterfilé till kyckling. Lycka till!