Fläskytterfilé

Ska du koka, steka eller grilla Fläskytterfilé? Håll då koll på vilken innertemperatur som är rekommenderat för just Fläskytterfilé. Det är extra viktigt när du kokar, steker eller grillar fläskkött/griskött – att du håller koll på att köttet inte är ”för” rosa eller för låg innertemperatur. Det kan orsaka magproblem och andra besvär.

Fläskytterfilé har på senare år blivit en riktig succé att grilla eller linda med bacon och steka i ugnen. Du kan antingen välja att helsteka den som en stor bit, eller skiva upp den och steka/grilla som mindre bitar. Ett tips är att om du ska grilla fläskytterfilén i bitar eller skivor, så kan du med fördel grilla cirka 2 minuter per sida för ett bra resultat. Men tänk på att inte grilla direkt över det varmaste stället på grillen.

Se vilka stekgrader och innertemperaturer som gäller för Fläskytterfilé här nere. Vi har ingen stektemperatur för blodig Fläskytterfilé då detta starkt avrådes av bland annat Livsmedelsverket – man kan helt enkelt bli sjuk.

Sammanställning för innertemperatur för dig som ska steka, grilla eller koka Fläskytterfilé:

Blodigt – °C

Medium 65 °C

Välstekt 70 °C

Recept på marinad för grillad fläskytterfilé:

Ingredienser för 500-600 gram kött:
• 0,5 dl olivolja
• 0,5 dl äkta soja
• 1 tsk grillkrydda
• eller  0,5 tsk salt och  0,25 tsk malen svartpeppar
• eller  0,5 tsk chilipeppar och  1 krm svartpeppar och  ev. 0,5 teskedar salt

Om du vill smaksätta ännu mer:
• ev. 2 klyftor pressad vitlök
• ev. 2 msk äkta honung
• ev. 2 msk whisky

Gör så här:

• Blanda olja, soja och dina kryddor som du önskar att ha, i en skål eller en liten bunke.

• Lägg i eventuella smaksättare som exempelvis vitlök, honung eller annat.

• Lägg köttet eller skivorna av köttet i en påse och häll i marinaden och “blanda runt” så att allt kött täcks av marinaden. Låt stå minst 30 minuter för att låta marinaden ge effekt.