FlÀskytterfilé

Ska du koka, steka eller grilla FlĂ€skytterfilĂ©? HĂ„ll dĂ„ koll pĂ„ vilken innertemperatur som Ă€r rekommenderat för just FlĂ€skytterfilĂ©. Det Ă€r extra viktigt nĂ€r du kokar, steker eller grillar flĂ€skkött/griskött – att du hĂ„ller koll pĂ„ att köttet inte Ă€r ”för” rosa eller för lĂ„g innertemperatur. Det kan orsaka magproblem och andra besvĂ€r.

FlÀskytterfilé har pÄ senare Är blivit en riktig succé att grilla eller linda med bacon och steka i ugnen. Du kan antingen vÀlja att helsteka den som en stor bit, eller skiva upp den och steka/grilla som mindre bitar. Ett tips Àr att om du ska grilla flÀskytterfilén i bitar eller skivor, sÄ kan du med fördel grilla cirka 2 minuter per sida för ett bra resultat. Men tÀnk pÄ att inte grilla direkt över det varmaste stÀllet pÄ grillen.

Se vilka stekgrader och innertemperaturer som gĂ€ller för FlĂ€skytterfilĂ© hĂ€r nere. Vi har ingen stektemperatur för blodig FlĂ€skytterfilĂ© dĂ„ detta starkt avrĂ„des av bland annat Livsmedelsverket – man kan helt enkelt bli sjuk.

SammanstÀllning för innertemperatur för dig som ska steka, grilla eller koka FlÀskytterfilé:

Blodigt – Â°C

Medium 65 Â°C

VÀlstekt 70 °C

Recept pÄ marinad för grillad flÀskytterfilé:

Ingredienser för 500-600 gram kött:
‱ 0,5 dl olivolja
‱ 0,5 dl Ă€kta soja
‱ 1 tsk grillkrydda
‱ eller  0,5 tsk salt och  0,25 tsk malen svartpeppar
‱ eller  0,5 tsk chilipeppar och  1 krm svartpeppar och  ev. 0,5 teskedar salt

Om du vill smaksÀtta Ànnu mer:
‱ ev. 2 klyftor pressad vitlök
‱ ev. 2 msk Ă€kta honung
‱ ev. 2 msk whisky

Gör sÄ hÀr:

‱ Blanda olja, soja och dina kryddor som du önskar att ha, i en skĂ„l eller en liten bunke.

‱ LĂ€gg i eventuella smaksĂ€ttare som exempelvis vitlök, honung eller annat.

‱ LĂ€gg köttet eller skivorna av köttet i en pĂ„se och hĂ€ll i marinaden och “blanda runt” sĂ„ att allt kött tĂ€cks av marinaden. LĂ„t stĂ„ minst 30 minuter för att lĂ„ta marinaden ge effekt.