Ska du koka, steka eller grilla FlĂ€skytterfilĂ©? HĂ„ll dĂ„ koll pĂ„ vilken innertemperatur som Ă€r rekommenderat för just FlĂ€skytterfilĂ©. Det Ă€r extra viktigt nĂ€r du kokar, steker eller grillar flĂ€skkött/griskött – att du hĂ„ller koll pĂ„ att köttet inte Ă€r âförâ rosa eller för lĂ„g innertemperatur. Det kan orsaka magproblem och andra besvĂ€r.
FlÀskytterfilé har pÄ senare Är blivit en riktig succé att grilla eller linda med bacon och steka i ugnen. Du kan antingen vÀlja att helsteka den som en stor bit, eller skiva upp den och steka/grilla som mindre bitar. Ett tips Àr att om du ska grilla flÀskytterfilén i bitar eller skivor, sÄ kan du med fördel grilla cirka 2 minuter per sida för ett bra resultat. Men tÀnk pÄ att inte grilla direkt över det varmaste stÀllet pÄ grillen.
Se vilka stekgrader och innertemperaturer som gĂ€ller för FlĂ€skytterfilĂ© hĂ€r nere. Vi har ingen stektemperatur för blodig FlĂ€skytterfilĂ© dĂ„ detta starkt avrĂ„des av bland annat Livsmedelsverket – man kan helt enkelt bli sjuk.
SammanstÀllning för innertemperatur för dig som ska steka, grilla eller koka FlÀskytterfilé:
Blodigt – °C
Medium 65 °C
VÀlstekt 70 °C
Recept pÄ marinad för grillad flÀskytterfilé:
Ingredienser för 500-600 gram kött:
âą 0,5 dl olivolja
⹠0,5 dl Àkta soja
âą 1 tsk grillkrydda
âą eller 0,5 tsk salt och 0,25 tsk malen svartpeppar
âą eller 0,5 tsk chilipeppar och 1 krm svartpeppar och ev. 0,5 teskedar salt
Om du vill smaksÀtta Ànnu mer:
⹠ev. 2 klyftor pressad vitlök
⹠ev. 2 msk Àkta honung
âą ev. 2 msk whisky
Gör sÄ hÀr:
⹠Blanda olja, soja och dina kryddor som du önskar att ha, i en skÄl eller en liten bunke.
⹠LÀgg i eventuella smaksÀttare som exempelvis vitlök, honung eller annat.
âą LĂ€gg köttet eller skivorna av köttet i en pĂ„se och hĂ€ll i marinaden och “blanda runt” sĂ„ att allt kött tĂ€cks av marinaden. LĂ„t stĂ„ minst 30 minuter för att lĂ„ta marinaden ge effekt.
Varför flÀskkött mÄste tillagas vÀl:
FlÀskkött bör inte vara blodigt nÀr det serveras eftersom det kan innebÀra att köttet inte har tillagats ordentligt och kan vara osunt att Àta. FlÀskkött mÄste nÄ en interntemperatur pÄ minst 65-70 grader Celsius för att vara tillagat ordentligt och helt sÀkert att Àta. Detta hjÀlper till att döda eventuella skadliga bakterier som kan finnas i köttet och förhindrar matförgiftning. Om köttet Àr blodigt innebÀr det att det inte har tillagats tillrÀckligt lÀnge eller att det har hÄllits vid för lÄg temperatur under tillagningen, vilket kan innebÀra att det fortfarande finns skadliga bakterier kvar i köttet. DÀrför Àr det viktigt att se till att flÀskköttet Àr tillagat ordentligt och inte Àr blodigt nÀr det serveras.