Flankstek

Ska du grilla eller steka Flankstek? Då har du kommit helt rätt. Här ser du vilken innertemperatur som behövs för att köttet ska vara blodigt, medium, medium/rare eller well done(välstekt). För att en Flankstek ska vara blodig så behöver den komma upp i 56 grader celcius. Vill du däremot att den ska vara så kallat medium så bör du få upp innertemperaturen till 58 grader celsius. Som ni ser så är skillnaden hårfin vilket gör att du måste vara på din vakt. Vill du ha din Flankstek well done (välstekt) så är det 60 grader celsius som gäller.

Sammanställning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla Flankstek:

Blodigt 56 °C

Medium 58 °C

Välstekt 60°C

För fler stekgrader och innertemperaturer, besök sidan för nötkött.

Flankstek har seglat upp som en ny favorit hos svenskarna och även på fler ställen runt om i världen. Dels på grund av att den är förhållandevis snabb att steka, grilla eller tillaga generellt men också för att den är oerhört god. Våra tips för dig som ska tillaga flankstek är helt klart att grilla den, då blir den som absolut bäst! Då ger du den snabbt en fin yta genom att lägga den 20-30 sekunder där det är som varmast (på varje sida) för att sedan lägga över flanksteken till den delen av grillen som inte har glöd direkt under sig, detta kallas för indirekt värme. Då kan du låta den ligga där ett tag till du nått önskad innertemperatur. Flanksteken tillagas väldigt likt det yttre bringfästet.

När du nått önskad temp så skulle vi rekommendera dig att låta köttet vila 10-15 minuter på en skärbräda för att därefter skära det i skivor (ca 2 cm tjocka). Servera sedan tillsammans med vitlökssmör och andra valfria tillbehör. Lycka till!

Information

Rare
Medium
Well done