Innertemperatur för Kyckling

Kyckling och kycklingfilé är väldigt populärt att grilla, steka och koka. Antingen steker man kycklingen i ugnen eller på stekpannan. Det är vilket som. Många gillar även att grilla den. Som vi sa, det är upp till var och en hur man vill tillaga sin kyckling – resultatet blir riktigt bra om man gör det på rätt sätt. En saftig kyckling är verkligen att föredra framför en torr och alldeles för överkokt, stekt eller grillad sådan. Genom att hålla koll på innertemperaturen så kan du enkelt lära dig att tillaga den perfekta kycklingen!

Viktigt för dig som ska tillaga kyckling och kycklingfiléer och annat kött från fågel är att förhålla sig till Livsmedelverkets rekommendationer när det kommer till vilken innertemperatur som gäller för just det köttet du ska tillaga antingen genom att steka, grilla eller koka det. Rekommendationerna gäller så klart även om du tillagar det på annat sätt också. En av rekommendationerna är att vara extremt noggrann med att diska av alla knivar, skärbrädor och andra redskap efter att du hanterat kycklingen. Då minimerar du risken att bli sjuk av tex salmonella.

Om du ska grilla så tänk på att inte lägga på för kallt kött direkt på varmaste delen av grillen. Då fastnar det lätt samt att du kan bränna din Kycklingfilé vilket inte är bra så klart. Ta ut köttet i god tid innan du ska grilla det för bäst effekt, kycklingköttet får gärna vara ordentligt tinat och inte för stora temperaturskillnader mellan ytterdelarna och innerst på köttet. Grilla hellre långsamt genom att lägga kycklingen utanför området som är precis ovanför grillkolen, för bättre yta och så slipper du bränna det.

Sammanställning för innertemperatur för dig som ska steka, grilla eller koka kyckling:

Blodigt – °C rekommenderas ej!

Medium – °C rekommenderas ej!

Välstekt 72 °C

Information