Innertemperatur för Kyckling

Kyckling och kycklingfilĂ© Ă€r vĂ€ldigt populĂ€rt att grilla, steka och koka. Antingen steker man kycklingen i ugnen eller pĂ„ stekpannan. Det Ă€r vilket som. MĂ„nga gillar Ă€ven att grilla den. Som vi sa, det Ă€r upp till var och en hur man vill tillaga sin kyckling – resultatet blir riktigt bra om man gör det pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. En saftig kyckling Ă€r verkligen att föredra framför en torr och alldeles för överkokt, stekt eller grillad sĂ„dan. Genom att hĂ„lla koll pĂ„ innertemperaturen sĂ„ kan du enkelt lĂ€ra dig att tillaga den perfekta kycklingen!

Viktigt för dig som ska tillaga kyckling och kycklingfiléer och annat kött frÄn fÄgel Àr att förhÄlla sig till Livsmedelverkets rekommendationer nÀr det kommer till vilken innertemperatur som gÀller för just det köttet du ska tillaga antingen genom att steka, grilla eller koka det. Rekommendationerna gÀller sÄ klart Àven om du tillagar det pÄ annat sÀtt ocksÄ. En av rekommendationerna Àr att vara extremt noggrann med att diska av alla knivar, skÀrbrÀdor och andra redskap efter att du hanterat kycklingen. DÄ minimerar du risken att bli sjuk av tex salmonella.

Om du ska grilla sÄ tÀnk pÄ att inte lÀgga pÄ för kallt kött direkt pÄ varmaste delen av grillen. DÄ fastnar det lÀtt samt att du kan brÀnna din Kycklingfilé vilket inte Àr bra sÄ klart. Ta ut köttet i god tid innan du ska grilla det för bÀst effekt, kycklingköttet fÄr gÀrna vara ordentligt tinat och inte för stora temperaturskillnader mellan ytterdelarna och innerst pÄ köttet. Grilla hellre lÄngsamt genom att lÀgga kycklingen utanför omrÄdet som Àr precis ovanför grillkolen, för bÀttre yta och sÄ slipper du brÀnna det.

SammanstÀllning för innertemperatur för dig som ska steka, grilla eller koka kyckling:

Blodigt – Â°C rekommenderas ej!

Medium – Â°C rekommenderas ej!

VÀlstekt 72 °C

Information