Oxfilé

Fest på gång och oxfilé på menyn? Ska du steka eller grilla din oxfilé? Läs då igenom vår enkla guide för dig som ska tillaga oxfilé på bästa sätt.

Oxfilé är ett mycket populärt kött att steka i stekpannan, i ugnen eller grilla på kolgrill/gasolgrill.  Innan du sätter igång bör du hålla koll på vilken innertemperatur som gäller för just det köttet du ska ha. Tänk på att köttets storlek över hela stycket gör att det är olika innertemperaturer på olika ställen. Utgå från det “tjockaste” stället på oxfilen.

Om du vill få en Oxfilé att vara blodig så behöver den komma upp i 53 grader celcius. Vill du att den ska vara så kallat medium så bör du få köttets innertemperatur till 58 grader celsius istället. Som ni ser så är skillnaden väldigt liten, vilket gör att du måste ha koll hela tiden. Vill du ha din Oxfilé well done (välstekt) så är det 70 grader celsius som krävs.

Tänk på att köttets innertemperatur stiger en aning även när du tagit av köttet från grillen, stekpannan eller ugnen.

Sammanställning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla Oxfilé:
Blodigt 53 °C
Medium 58 °C
Välstekt 70 °C
För fler stekgrader och innertemperaturer, besök sidan för nötkött.

Vi på stekguiden.se tillhandahåller innertemperaturer för alla typer av vanligt och ovanligt kött. På vissa av våra guider kan du även se lite stekråd och stektips för bland annat stekgrader osv. Perfekt för dig som gillar att steka, grilla och koka kött. En sida för köttälskare med andra ord!

Information

Rare
Medium
Well done