Texasbiff

Texasbiff, Ă€ven kĂ€nd som högrevskĂ€rna, Ă€r en smakrik styckningsdetalj som innehĂ„ller bĂ„de entrecĂŽte-svans och Zabuton – den möraste delen av högreven. Denna detalj Ă€r mycket prisvĂ€rd och fungerar utmĂ€rkt för olika tillagningsmetoder, samtidigt som den bjuder pĂ„ en extra kraftig köttsmak. Fettet pĂ„ styckdetaljen bör absolut inte skĂ€ras bort, utan snarare avnjutas för den extra smakens skull. Texasbiff kan med fördel grillas eller stekas i skivor.

NÀr du ska tillaga texasbiff gör du oftast det med bitar eller skivor av texasbiff som kan vara . Om du grillar eller steker texasbiff i hel bit Àr det extremt viktigt att veta vilka stekgrader och vilken innertemperatur som föredras för att köttet ska smaka riktigt bra. Vi rekommenderar dig att anvÀnda rumstempererat kött i skivor pÄ ca 200 gram styck. Krydda dessa med fördel med salt och peppar och lÄt dem ligga en timme innan det Àr dags att grilla. Dock ska du inte salta och peppra förrÀn kanske 3-4 minuter innan tillagningen.

Vi brukar lÀgga köttet direkt pÄ det varma omrÄdet pÄ grillen eller i stekpannan sÄ att du fÄr en bra yta direkt. Efter nÄgra minuter vÀnder du pÄ dina texasbiff-skivor nÀr du ser att de har fÄtt önskad yta. För ett extra smakrikt kött föredrar vi att lÄta den lite större fettbiten i texasbiff-skivan smÀlta en aning.

Ska du grilla eller steka texasbiff? DÄ har du kommit rÀtt. HÀr ser du vilken innertemperatur som behövs för att köttet ska vara blodigt, medium, medium/rare eller well done/vÀlstekt. För att en texasbiff ska vara blodig behöver den komma upp i 55 grader Celsius. Vill du dÀremot att den ska vara medium bör du fÄ upp innertemperaturen till 60 grader Celsius. Som du ser Àr skillnaden hÄrfin, vilket gör att du mÄste vara pÄ din vakt. Vill du ha din texasbiff well done (vÀlstekt) ska den nÄ 70 grader Celsius.

SammanstÀllning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla texasbiff:

  • Blodigt: 50 °C
  • Medium: 55 °C
  • VĂ€lstekt: 68-70 °C

För fler stekgrader och innertemperaturer, besök sidan för nötkött.