Texasbiff

Texasbiff, även känd som högrevskärna, är en smakrik styckningsdetalj som innehåller både entrecôte-svans och Zabuton – den möraste delen av högreven. Denna detalj är mycket prisvärd och fungerar utmärkt för olika tillagningsmetoder, samtidigt som den bjuder på en extra kraftig köttsmak. Fettet på styckdetaljen bör absolut inte skäras bort, utan snarare avnjutas för den extra smakens skull. Texasbiff kan med fördel grillas eller stekas i skivor.

När du ska tillaga texasbiff gör du oftast det med bitar eller skivor av texasbiff som kan vara . Om du grillar eller steker texasbiff i hel bit är det extremt viktigt att veta vilka stekgrader och vilken innertemperatur som föredras för att köttet ska smaka riktigt bra. Vi rekommenderar dig att använda rumstempererat kött i skivor på ca 200 gram styck. Krydda dessa med fördel med salt och peppar och låt dem ligga en timme innan det är dags att grilla. Dock ska du inte salta och peppra förrän kanske 3-4 minuter innan tillagningen.

Vi brukar lägga köttet direkt på det varma området på grillen eller i stekpannan så att du får en bra yta direkt. Efter några minuter vänder du på dina texasbiff-skivor när du ser att de har fått önskad yta. För ett extra smakrikt kött föredrar vi att låta den lite större fettbiten i texasbiff-skivan smälta en aning.

Ska du grilla eller steka texasbiff? Då har du kommit rätt. Här ser du vilken innertemperatur som behövs för att köttet ska vara blodigt, medium, medium/rare eller well done/välstekt. För att en texasbiff ska vara blodig behöver den komma upp i 55 grader Celsius. Vill du däremot att den ska vara medium bör du få upp innertemperaturen till 60 grader Celsius. Som du ser är skillnaden hårfin, vilket gör att du måste vara på din vakt. Vill du ha din texasbiff well done (välstekt) ska den nå 70 grader Celsius.

Sammanställning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla texasbiff:

  • Blodigt: 50 °C
  • Medium: 55 °C
  • Välstekt: 68-70 °C

För fler stekgrader och innertemperaturer, besök sidan för nötkött.