Guide: Vegansk marinad

Det finns mÄnga olika sÀtt att göra en vegansk marinad, och det beror pÄ din personliga smak och preferenser vilken typ av marinad du vÀljer. HÀr Àr en enkel grundrecept pÄ en vegansk marinad som du kan anvÀnda som utgÄngspunkt och sedan justera efter dina önskemÄl:

Ingredienser:

  • 1/2 dl olivolja
  • 1/4 dl Ă€ppelcidervinĂ€ger
  • 1/4 dl tamari eller soyasĂ„s
  • 1/4 tsk salt
  • 1/4 tsk svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

Instruktioner:

  1. Blanda alla ingredienser i en skÄl och rör om tills de Àr vÀl blandade.
  2. LÄt marinaden stÄ i kylskÄpet i minst en timme, för att ge tid för smakerna att utvecklas.
  3. Torka av eventuellt överskott av marinad frÄn den veganska produkt du ska marinera, och lÀgg den i marinaden.
  4. LÄt produkten marinera i minst en timme, men gÀrna lÀngre för bÀttre smak.
  5. Ta upp produkten ur marinaden och grilla eller baka den enligt önskemÄl.

Du kan variera marinaden genom att lÀgga till olika kryddor eller andra smakförstÀrkare, som t.ex. limejuice, chilipeppar eller friska örter. Experimentera med olika smaker tills du hittar en marinad som du gillar!