INNERTEMPERATUR FÖR ÄLGSTEK

När man pratar om älgstek menar man styckdelar som till exempel innan- eller ytterlår, fransyska eller rostbiff. Dessa har samma innertemperaturer och tillagningsmetoder. Tillaga älgsteken med viss försiktighet, på så vis undviker du att den blir torr. Älgstek är en riktigt god köttbit och har du inte tidigare ätit eller tillagat den så är det absolut något vi rekommenderar att du testar. Du behandlar de olika styckdelarna för älg likt styckdelarna för nöt, den största skillnaden är dock att älgen är mer fettsnål och har aningen tuffare fibrer. 

Stek eller grillar älgsteken ganska hårt runt om köttet, fortsätt sedan tillagningen i en ugn eller indirekt grillvärme på ungefär 125 grader, till den uppnår önskad innertemperatur. Älg är ett magert kött och du bör därför tänka på att inte tillaga den för länge, då det bidrar till att köttet kan bli segt och torrt. Vi rekommenderar att du tillagar älgsteken till en innertemperatur som motsvarar blodig till medium (60–70 grader). Ett av de bästa köksredskapen för tillagning av kött är en stektermometer, med den kan du enkelt hålla koll på köttets tillagning och innertemperatur, och den hjälper dig att uppnå bästa resultat. 

Älgsteken är även tacksam att bräsera, samt att vissa recept även visar på att du ska tillsätta vätska såsom buljong när du tillagar den i ugnen. Älgsteken fungerar bra i grytor och om du väljer att tillsätta buljong till älgsteken när du tillagar den i ugnen har du även en bra start till en sås till köttet. Om du är ny med att tillaga älgsteken rekommenderar vi dock att börja med enklare metoder såsom steka och tillaga i ugnen. På så sätt håller du koll på innertempen enklare, när du känner dig bekväm med tillagningen av älgstek är det definitivt värt att testa andra tillagningsmetoder med denna fantastiskt goda köttbit. 

Tänk på att innan du tillagar köttet ta ut det ur kylskåpet och låt det komma upp i temperatur innan tillagning. Var även noga med att låta köttet vila efter tillagning för att uppnå bästa resultat. 

Sammanställning för innertemperatur för dig som ska steka eller grilla älgstek:

Blodigt 60°C 

Medium 70°C 

Välstekt 75°C