Innertemperatur för Älgfilé

En älgfilé kan du steka, grilla eller koka. Du kan behandla älgfilén likt en oxfilé, men älgen har en aning mer trådig konsistens än oxfilén. Älgfilén är en fin och mör styckesdel, den är även väldigt mager, det vill säga den har en låg fettprocent. Det kan vara värt att tänka på dess låga fettprocent vid tillagningen av köttet, då en välstekt älgfilé kan uppfattas som aningen seg och svårtuggad om fel tillagad. För att vara ett viltkött har älgfilén aningen blygsam viltsmak, något som passar bra om man vill ha viss viltsmak men inte lika kraftig som du till exempel får med en renfilé. 

Gör så här

Ta ut älgfilén ur kylskåpet och låt den komma upp i temperatur innan du tillagar den. Det enklaste sättet att tillaga älgfilén är som hel filé som du först bryner i stekpannan för att sedan tillaga den på lägre temperatur i ugnen. På så vis kan du enkelt kontrollera innertemperaturen på köttet. Kom även ihåg att tillåta köttet vila efter tillagning för att låta det bli så mört och smakligt som möjligt. Ta ut älgfilén från ugnen med lite marginal på innertemperaturen, vid vilotiden kan innertempen stiga någon grad. Älgfilé rekommenderas oftast att äta från blodig till medium på grund av dess låga fettprocent. Vilotiden rekommenderas även för att låta köttet ”sätta sig”, det gör att den kommer behålla vätska och smak i filén när det sedan är dags att skiva upp den. 

Om du väljer det tidigare nämnda förslaget på tillagning, något som verkligen kan rekommenderas, så kan du med hjälp av en stektermometer smidigt hålla koll på dess innertemp. Älgfilé är en riktigt god köttbit och kan rekommenderas starkt. Har du aldrig tidigare tillagat älgfilén är det värt och testa. Följ bara denna guide och servera med till exempel potatis och en god sås. 

Sammanställning för innertemperatur för dig som ska steka, grilla eller koka älgfilé:

Blodigt 56°C 

Medium 64 °C 

Välstekt 70 °C