INNERTEMPERATUR FÖR ÄLGBIFF

Älgbiffen är en styckdel från älgens rygg. Den är saftig, mör och har en rik viltsmak. Bästa tillagningsmetoden för älgbiff är antingen att steka den och/eller tillaga den i ugn, samt grilla den. Älgkött i sig är ett magert kött och det är därför att rekommendera en liten snabbare tillagning, och att inte tillaga köttet för välstekt. Det rekommenderas att tillaga älgköttet allt från blodig till medium för bästa möjliga resultat. Om du inte är van vid tillagning av älgbiff kan tänka dig att den reagerar likt en ryggbiff från ko. 

Tänk på att ta ut älgbiffen från kylen innan tillagning för att låta den komma upp i temperatur innan du tillagar den, detta gör att köttet får en jämnare tillagning och att du inte får ett väl tillagat yttre med en rå insida. Detta steg gäller inte endast för älgbiffen utan något som du bör tänka på med allt kött som du tillagar. 

Vi rekommenderar att du bryner älgbiffen som hel relativt hårt för att köttet ska tillslutas, för att sedan placera den i ugnen på låg temperatur. Använd dig gärna av en stektermometer så att du kan hålla koll på älgbiffens innertemperat. I och med den låga ugnstemperaturen kan du smidigare hålla koll på dess innertemp vilket gör det enklare för dig att få en bra tillagad älgbiff. Samma metod fungerar bra för grillen, börja med att grilla älgbiffen på den varmaste delen av grillen, för att sedan låta den grillas på indirekt värme likt en låg ugnstemperatur. 

Det är även viktigt att låta älgbiffen vila efter tillagning och innan du skivar upp den. Det gör att biffen blir saftigare och godare, stressa inte vilotiden, 10–20 minuter beroende på hur stor älgbiffen är något vi rekommenderar. 

Sammanställning för innertemperatur för dig som ska steka eller grilla älgbiff:

Blodigt 58°C 

Medium 64°C 

Välstekt 70°C