Innertemperatur för Rådjurssadel

Rådjurssadeln är en styckdel av rådjur som består av hela ryggpartiet; ytterfilé, innerfilé och revben. Rådjurssadeln tillagas oftast på benet, då det resulterar i en mycket godare och saftigare köttbit än om de olika delarna skulle tillagas separat. Du kan tillaga rådjurssadeln i stekpanna, men oftast så föredrar man att laga den i ugnen då värmen lättare kommer åt överallt runt om köttbiten.

Vi rekommenderar att du sätter ugnen på 250° en halvtimma innan tillagning, då blir ugnen uppvärmd innan köttet ska tillagas. Putsa rådjurssadeln från hinnor och senor. Tillsätt olivolja eller en klick smör i ugnsformen eller den djupa plåten som du tänker tillaga köttet i, placera den i ugnen så att den kommer upp i temperatur. Placera sedan rådjurssadeln i formen med ena filésidan ner, tillaga i 4 minuter. Gör sen samma på den andra filésidan, med samma tillagningstid. När du gjort detta vänder du på steken så att ryggen är uppåt och stek den sedan till önskad temperatur, men ett bra mått är mellan 10–15 minuter beroende på hur stor köttbiten är.

Efter tillagning låt köttet vila, täck rådjurssadeln med folie och låt den vila i minst 20 minuter. Det här steget är viktigt för att du ska få ut bästa smak och saftighet av köttbiten. Vid servering rekommenderar vi att du skär ut filéerna och skivar dem för en snygg presentation.

Vid tillagning av rådjur och framför allt rådjurssadel rekommenderar vi att använda en stektermometer för att kunna hålla koll på innertemperaturen. Om du låter rådjurssadeln tillagas för mycket riskerar du en seg köttbit. Med rätt innertemp har du en fantastisk måltid framför dig.

Rådjurssadeln är en exklusiv råvara som även är en klassisk maträtt i det svenska köket. Varmt rekommenderat med rödvinssås och potatisgratäng. Rådjurssadeln är en styckdel som är smakrik och mört, den har en viss sötma. Om du väljer att tillaga rådjurssadeln med till exempel frukt eller bär får du en väldigt rund smak, samt att det lyfter köttets smak.

Sammanställning för innertemperatur för dig som ska steka eller grilla rådjurssadel:

Blodigt -°C 
Medium 60°C 
Välstekt 65°C