Rostas

Är det dags att steka eller grilla Rostas? Just Rostas har på senare tid kommit att bli en oerhört populär köttbit att både steka i ugn men framför allt grilla. Rostasen är ganska lik Rostbiff. Håll koll på vilken innertemperatur som gäller för just det köttet du ska ha. Om du vill få en Rostas att vara blodig så behöver den komma upp i 55 grader celcius. Vill du att den ska vara så kallat medium så bör du få köttets innertemperatur till 60 grader celsius istället. Som ni ser så är skillnaden väldigt liten, vilket gör att du måste ha koll hela tiden. Vill du ha din Rostas well done (välstekt) så är det 70 grader celsius som krävs. Tänk på att din Rostas eventuellt, ojämna storlek gör att det är väldigt olika innertemperaturer överallt. Utgå därför från den tjockaste delen av din Rostas för att vara säker.

Tänk på att köttets innertemperatur stiger en aning även när du tagit av köttet från grillen eller ugnen.

Sammanställning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla Rostas:
Blodigt 55 °C
Medium 60 °C
Välstekt 70 °C
För fler stekgrader och innertemperaturer, besök sidan för nötkött.