Entrecôte

När du ska tillaga Entrecôte så gör du oftast det med bitar eller skivad Entrecôte. Om du grillar eller steker Entrecôte i hel bit så är det extremt viktigt att du vet vilka stekgrader och vilken innertemperatur som föredras för att köttet ska smaka riktigt bra. Vi rekommenderar dig att ha typ rumstempererat kött i skivor på ca 200gr st. Dessa kryddar du förslagsvis med salt och peppar och låter ligga en timme innan det är dags att grilla. Dock skall du inte salta och peppra förrän kanske 3-4 minuter innan tillagningen.

Vi brukar lägga köttet direkt på det varma området på grillen eller stekpannan så att du får en bra yta direkt. Efter några minuter så vänder du på dina Entrecôte-skivor när du ser att dom har fått önskad yta. För ett extra smakrikt kött så föredrar vi att låta “mittklumpen”/fettbiten i mitten av Entrecôte-skivan att smälta en aning.

Ska du grilla eller steka Entrecôte? Då har du kommit rätt. Här ser du vilken innertemperatur som behövs för att köttet ska vara blodigt, medium, medium/rare eller well done/välstekt. För att en Entrecôte ska vara blodig så behöver den komma upp i 55 grader celcius. Vill du däremot att den ska vara så kallat medium så bör du få upp innertemperaturen till 60 grader celsius. Som ni ser så är skillnaden hårfin vilket gör att du måste vara på din vakt. Vill du ha din Entrecôte well done (välstekt) så är det 70 grader celsius som gäller.

Sammanställning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla Entrecôte:

Blodigt 50 °C

Medium 55 °C

Välstekt 68-70 °C

För fler stekgrader och innertemperaturer, besök sidan för nötkött.