Fläskfilé

Fläskfilé – Svenskarnas favorit. Eller? Förr var fläskfilén synonymt med att “lyxa till det” lite när man skulle grilla och ha gäster på besök. Idag är priset på fläskfilé något lägre och lite på grund av det och mycket annat så har vi köpt mer fläskfilé än någonsin tidigare. Dock har vi sett en ökning av danskt kött i svenska köttdiskar, något som många inte tycker om då danska djurvårdsregler inte är i närheten av svenska.

Ska du koka, steka eller grilla Fläskfilé? Då behöver du ha koll på vilken innertemperatur som gäller. Det är extra viktigt när du kokar, steker eller grillar fläskkött/griskött – att du håller koll på att köttet inte är ”för” rosa eller för låg innertemperatur. Det kan orsaka magproblem.

Se vilka stekgrader som gäller för Fläskfilé här nere i guiden för innertemperatur. Vi har ingen stektemperatur för blodig Fläskfilé då detta starkt avrådes av bland annat Livsmedelsverket.

Tips: För dig som ska grilla Fläskfilé, tänk på att köttet är olika stort över hela stycket. När du ska mäta innertemperaturen på en Fläskfilé så se till att mäta på det tjockaste stället på fläskfilén. Lägg dessutom den tjockare delen av köttet på ett varmare ställe än den lilla smala biten så den inte blir torr.

Sammanställning för innertemperatur för dig som ska steka, grilla eller koka Fläskfilé:

Blodigt – °C

Medium 65 °C

Välstekt 70 °C