Anka

Anka är väldigt populärt att grilla och steka i ugnen, särskilt under jul- & nyårshelgerna. Anka är en riktig festmåltid! Antingen steker man Anka i ugnen eller på stekpannan. Det är vilket som. Viktigt att tänka på när det kommer till att koka, steka eller grilla Ankan är att hålla koll på innertemperaturen. Därför bör du alltid följa Livsmedelsverkets rekommendationer kring hur innertemperaturen ska vara för att vara välstekt. I detta fallet kring Anka och ankkött är det 55 °C som du ska hålla dig till för att din Anka ska bli “färdig” och 70 °C för välstekt. Detta gäller alltid. Inte bara när du kokar, grillar eller steker det. Medium däremot är 62°C – vilket väljer du?

Om du ska grilla så tänk på att inte lägga på för kallt kött direkt på varmaste delen av grillen. Då fastnar det lätt samt att du kan bränna din Anka vilket inte är bra så klart. Ta ut köttet i god tid innan du ska grilla det för bäst effekt. Grilla hellre långsamt för bättre yta så slipper du bränna det.

Sammanställning för innertemperatur för dig som ska steka, grilla eller koka Anka:

Blodigt 55 °C

Medium 62 °C

Välstekt 70 °C

Det finns massor med olika tillvägagångssätt för att tillaga Anka. Nu under jul- & nyårstider så är Anka som maträtt extra populär.

Se recept på anka här: https://www.koket.se/search?searchtext=anka

  • Anka
  • Ankbröst
  • Ankstek

Information

Rare 55 °C
Medium 62 °C