Fest pÄ gÄng och oxfilé pÄ menyn? Ska du steka eller grilla din oxfilé? LÀs dÄ igenom vÄr enkla guide för dig som ska tillaga oxfilé pÄ bÀsta sÀtt.
OxfilĂ© Ă€r ett mycket populĂ€rt kött att steka i stekpannan, i ugnen eller grilla pĂ„ kolgrill/gasolgrill. MĂ„nga föredrar oxfilĂ©n helstekt i bit men det gĂ„r sĂ„ klart lika bra att steka eller grilla den i skivor. Innan du sĂ€tter igĂ„ng bör du hĂ„lla koll pĂ„ vilken innertemperatur som gĂ€ller för just det köttet du ska ha. TĂ€nk pĂ„ att köttets storlek över hela stycket gör att det Ă€r olika innertemperaturer pĂ„ olika stĂ€llen. UtgĂ„ frĂ„n det “tjockaste” stĂ€llet pĂ„ oxfilen.
Om du vill fÄ en Oxfilé att vara blodig sÄ behöver den komma upp i 53 grader celcius. Vill du att den ska vara sÄ kallat medium sÄ bör du fÄ köttets innertemperatur till 58 grader celsius istÀllet. Som ni ser sÄ Àr skillnaden vÀldigt liten, vilket gör att du mÄste ha koll hela tiden. Vill du ha din Oxfilé well done (vÀlstekt) sÄ Àr det 70 grader celsius som krÀvs.
TÀnk pÄ att köttets innertemperatur stiger en aning Àven nÀr du tagit av köttet frÄn grillen, stekpannan eller ugnen.
SammanstÀllning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla Oxfilé:
Blodigt 53 °C
Medium 58 °C
VÀlstekt 70 °C
För fler stekgrader och innertemperaturer, besök sidan för nötkött.
Visste du att?
- Mittenbiten av oxfilĂ©n kallas cĆuer de filĂ©t eller chateaubriand?
- Oxfilén sitter precis under stÀllet dÀr ryggbiffen finns lÀngs djurets ryggrad, pÄ insidan av skelettet?
- Oxfilén har en mörkt rödlila fÀrg?
Vi pÄ stekguiden.se tillhandahÄller innertemperaturer för alla typer av vanligt och ovanligt kött. PÄ vissa av vÄra guider kan du Àven se lite stekrÄd och stektips för bland annat stekgrader osv. Perfekt för dig som gillar att steka, grilla och koka kött. En sida för köttÀlskare med andra ord!
Recept pÄ marinad för grillad oxfilé:
Ingredienser för 500-600 gram kött:
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 dl Àkta soja
- 1 tsk grillkrydda eller 0,5 tsk salt och 0,25 tsk malen svartpeppar
- eller 0,5 tsk chilipeppar och 1 krm svartpeppar och ev. 0,5 teskedar salt
Om du vill smaksÀtta Ànnu mer:
- ev. 2 klyftor pressad vitlök
- ev. 2 msk Àkta honung
- ev. 2 msk whisky
Gör sÄ hÀr:
- Blanda olja, soja och dina kryddor som du önskar att ha, i en skÄl eller en liten bunke.
- LÀgg i eventuella smaksÀttare som exempelvis vitlök, honung eller annat.
- LĂ€gg köttet eller skivorna av köttet i en pĂ„se och hĂ€ll i marinaden och “blanda runt” sĂ„ att allt kött tĂ€cks av marinaden. LĂ„t stĂ„ minst 30 minuter för att lĂ„ta marinaden ge effekt.