Innertemperatur för Oxfilé

Fest pÄ gÄng och oxfilé pÄ menyn? Ska du steka eller grilla din oxfilé? LÀs dÄ igenom vÄr enkla guide för dig som ska tillaga oxfilé pÄ bÀsta sÀtt.

OxfilĂ© Ă€r ett mycket populĂ€rt kött att steka i stekpannan, i ugnen eller grilla pĂ„ kolgrill/gasolgrill.  MĂ„nga föredrar oxfilĂ©n helstekt i bit men det gĂ„r sĂ„ klart lika bra att steka eller grilla den i skivor. Innan du sĂ€tter igĂ„ng bör du hĂ„lla koll pĂ„ vilken innertemperatur som gĂ€ller för just det köttet du ska ha. TĂ€nk pĂ„ att köttets storlek över hela stycket gör att det Ă€r olika innertemperaturer pĂ„ olika stĂ€llen. UtgĂ„ frĂ„n det “tjockaste” stĂ€llet pĂ„ oxfilen.

Om du vill fĂ„ en OxfilĂ© att vara blodig sĂ„ behöver den komma upp i 53 grader celcius. Vill du att den ska vara sĂ„ kallat medium sĂ„ bör du fĂ„ köttets innertemperatur till 58 grader celsius istĂ€llet. Som ni ser sĂ„ Ă€r skillnaden vĂ€ldigt liten, vilket gör att du mĂ„ste ha koll hela tiden. Vill du ha din OxfilĂ© well done (vĂ€lstekt) sĂ„ Ă€r det 70 grader celsius som krĂ€vs.

TÀnk pÄ att köttets innertemperatur stiger en aning Àven nÀr du tagit av köttet frÄn grillen, stekpannan eller ugnen.

SammanstÀllning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla Oxfilé:

Blodigt 53 Â°C
Medium 58 Â°C
VĂ€lstekt 70 Â°C
För fler stekgrader och innertemperaturer, besök sidan för nötkött.

Visste du att?

  • Mittenbiten av oxfilĂ©n kallas cƓuer de filĂ©t eller chateaubriand?
  • OxfilĂ©n sitter precis under stĂ€llet dĂ€r ryggbiffen finns lĂ€ngs djurets ryggrad, pĂ„ insidan av skelettet?
  • OxfilĂ©n har en mörkt rödlila fĂ€rg?

Vi pÄ stekguiden.se tillhandahÄller innertemperaturer för alla typer av vanligt och ovanligt kött. PÄ vissa av vÄra guider kan du Àven se lite stekrÄd och stektips för bland annat stekgrader osv. Perfekt för dig som gillar att steka, grilla och koka kött. En sida för köttÀlskare med andra ord!

Recept pÄ marinad för grillad oxfilé:

Ingredienser för 500-600 gram kött:

  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl Ă€kta soja
  • 1 tsk grillkrydda eller  0,5 tsk salt och  0,25 tsk malen svartpeppar
  • eller  0,5 tsk chilipeppar och 1 krm svartpeppar och  ev. 0,5 teskedar salt

Om du vill smaksÀtta Ànnu mer:

  • ev. 2 klyftor pressad vitlök
  • ev. 2 msk Ă€kta honung
  • ev. 2 msk whisky

Gör sÄ hÀr:

  • Blanda olja, soja och dina kryddor som du önskar att ha, i en skĂ„l eller en liten bunke.
  • LĂ€gg i eventuella smaksĂ€ttare som exempelvis vitlök, honung eller annat.
  • LĂ€gg köttet eller skivorna av köttet i en pĂ„se och hĂ€ll i marinaden och “blanda runt” sĂ„ att allt kött tĂ€cks av marinaden. LĂ„t stĂ„ minst 30 minuter för att lĂ„ta marinaden ge effekt.

Information

Rare
Medium
Well done